Global Footprint Network (Küresel Ayak İzi Ağı)’ün doğal kaynakları ve insanların kaynak kullanımını ölçerek hesapladığı Dünya Limit Aşımı Günü, bu yıl daha erken geldi.
Dünyanın doğal kaynakları ve insanların kaynak tüketimi 1961’den itibaren hesaplanırken, insanlık ilk kez 1971 yılında dünyanın üretebildiğinden fazlasını tüketti. İlk Limit Aşım Günü o yıl 25 Aralık tarihinde gözlemlendi.
Oysa insanlık bugün gezegenimiz üzerindeki ekosistemlerin yenileyebileceğinden %74 daha fazla kaynak kullanıyor. Bir başka deyişle 1.7 Dünyamız varmış gibi tüketiyoruz.
Bu yıl kayıtlara Limit Aşım Günü olarak geçen 28 Temmuz, şimdiye dek kaydedilenler arasında en erken tarih oldu. Dünyanın bir yıllık kaynaklarının en hızla sona erdiği yıl olan 2022’de doğal kaynaklar 156 gün erkenden tükendi.
Çin’in 6 Şubat, ABD’nin 13 Mart olarak belirlendi.
107 milyon gha’lık biyokapasitesiyle dünya ülkeleri arasında 19. sırada yer alan Türkiye’nin limit aşım günü ise 22 Haziran oldu.
Toplam 185 ülkeden yalnızca 51 ülkenin biyokapasite rezervi mevcutken, geriye kalan 134 ülke kaynak kıtlığıyla karşı karşıya. Dünya nüfusunun yüzde 72’sini oluşturan bu ülkeler, ürettikleri doğal kaynaktan daha fazlasını tüketiyor.
Ancak gidişatı tersine çevirmek mümkün.
Nasıl mı?
- Fosil yakıt kullanımını azaltarak,
- Gıda israfını önleyerek,
- Orman yangınlarının önüne geçerek ve kaybettiğimiz ormanları kazanarak,
- Kuraklık ve sellerin önüne geçerek.
Örneğin 2020 yılındaki pandemi sürecinde kaynak kullanımının azaldı ve limit aşım günü bir önceki yıla göre 1 ay geriledi.
Limit aşımını her yıl sadece 4,5 gün ileriye atmayı başarabilirsek 2050’ de tek bir gezegenin sağladığı kaynaklar bize yetebilecek.
İnanıyoruz ki daha azı mümkün!