Yapılan yeni bir araştırmada, iklim krizi ve yoğun tarım nedeniyle dünyanın bazı bölgelerinde böcek sayısının yarı yarıya azaldığı ortaya çıktı.
Küresel ısınma ve çiftçiliğin yarattığı baskı, dünya genelinde böcek popülasyonunda azımsanmayacak bir düşüşe neden oluyor. Böceklerin sayısındaki kayıp sadece doğal çevreye değil özellikle tozlayıcıların kaybı yoluyla insan sağlığına ve gıda güvenliğine zararlı olabilecek boyutta.
Araştırmacılar arılar, karıncalar, kelebekler, çekirgeler ve yusufçuklar dahil olmak üzere yaklaşık 20.000 böcek türünün çeşitliliği ve sayısı hakkında yaklaşık 6.000 farklı yerden alınan verileri bir araya getirdiler.
Nature’da yayınlanan araştırmaya göre, iklim krizinin en şiddetli etkilerinden şimdiye kadar etkilenmemiş, nispeten el değmemiş yerlere kıyasla, yüksek yoğunluklu tarım ve önemli ölçüde ısınma olan bölgelerde böcek sayıları yüzde 49 ve farklı türlerin sayısı yüzde 27 azalmış.
Ancak araştırmacılar, sıcak havalarda hayatta kalmak için gölgeye ihtiyaç duyan böceklerin sığınacak doğal alanlar bulması durumunda umudumuzu koruyabileceğimizi söylüyorlar.
UCL’den Dr. Tim Newbold da, “Tarım alanlarının yakınındaki doğal yaşam alanlarını korumak ve tarım alanlarının dikkatli yönetimi, hayati önem yaşıyan böceklerin hayatta kalmasını sağlamaya hâlâ yardımcı olabilir” diyor.